Pieleen mennyt sponsorointi tai vaikuttajamarkkinointi – jokainen tulkitkoon mielensä mukaisesti. Ja millä tämän katastrofin vaikutuksia pyritään korjaamaan? Sponsoroimalla veteraanijärjestöjä ja keskittämällä kumppanuudet urheilun ja musiikin ympärille – strateginen täyskäännös.

Lähde Yle

Kaikki lähti liikkeelle somevaikuttaja ja näyttelijä Dylan Mulvaneyn mainostaessa sosiaalisen median kanavillansa Bud Light -tölkkiä, johon brändi oli teettänyt tämän kuvan. Mulvaney on transnainen, joka juhlisti oluellaan oman transitionsa vuosipäivää. Tehdään jo tässä vaiheessa selväksi, että olen itse täysin transnaisen puolella, jottei kelläkään mene olut väärään kurkkuun. Tämän kirjoituksen tarkoituksena on avata sponsoroinnin voimaa ja sitä, että kohderyhmien tunteminen ja heidän ymmärtämisensä, on erittäin tärkeää. On hankalaa yrittää halata koko maailmaa. Kun yrittää olla jokaiselle jotakin, niin onko silloin kenellekään mitään?

Olen asunut Yhdysvalloissa kahteen otteeseen, Montanan osavaltiossa ja San Franciscossa. Ekassa juotiin silloin Bud Lightia, ei juoda enää. Ja San Franciscossa juotiin loputtomasta rakkauden lähteestä pulppuavia pienpanimo-oluita. Maa on hyvin kaksijakoinen monessakin suhteessa. Esimerkiksi translakien suhteen 38 prosenttia jenkeistä uskoo maan menneen liian pitkälle translakien suhteen ja samaan aikaan 36 prosenttia on sitä mieltä, ettei translakien suhteen ole tehty riittävästi (YLE).

AB johto on yrittänyt vähätellä kannanottojaan kieltämällä ne. Palkinnot ja flirttailu liberaalien suuntaan olisi kelvannut dollarihymy naamalla, mutta kun paska osuu tuulettimeen, niin sitten ei ollakaan mitään kantaa ottavia? No, mitä on tapahtunut sittemmin? Yhtiö teki korjausliikkeensä ja otti kantaa sponsoroimalla ensimmäistä kertaa sotaveteraanijärjestöä sekä keskittämällä sponsorointinsa musiikkiin ja urheiluun. Tämä itsessään on jo kannanotto.

Jossain vaiheessa Bud Lightilta unohtui voitonmaksimoimisen lomassaKohderyhmäsnä. Ajateltiin, ettei se 20 oluen salkun kanssa lava-autoaan ajava karjapaimen juo tarpeeksi olutta, joten tarvitaan lisää kuluttajia. Siinä samassa yritys hylkäsi brändinsä ytimen. Millä karjapaimen ratkoo riitansa? Jo Clint Itäpuun ajoista lähtien – aseella.

Yhtiölle ovat myös suuttuneet LGBTQIA+-yhteisöjen jäsenet. AB ei ole julkaissut tukeaan Mulvaneylle eikä tuominnut julkisia solvauksia transsukupuolisia kohtaan. Useat homobaarit ovat esimerkiksi lopettaneet AB -tuotteiden myynnin.

Muutama vuosi sitten Nike joutui kannanotollaan vastakkainasettelun kohteeksi, kampanjoidessaan NFL:n oikeuteen haastaneen entisen pelinrakentajan kanssa poliisiväkivaltaa vastaan. Alle olevassa kuvassa näkyy vaikutuksia myyntiin ja pörssikursseihin.


Nikenpörssikurssi nousi 31 %:a Colin Kaepernickin sponsorointiyhteistyökampanjanmyötä ja myynti tuplaantui edelliseen vuoteen verrattuna. Lähde: CBS News

Anheuser-Busch InBevin pörssikurssi on laskenut n. 25 %:a edelliseen vuoteen verrattuna. Useat oikeistokonservatiivi julkkikset ovat kehottaneet boikotoimaan AB tuotteita. Lähde: Yahoo

Kohderyhmä ja brändin ydin selittää Niken onnistumisen ja Anheuser-Busch InBev epäonnistumisen

Nike ymmärsi ydinkohderyhmäänsä, jota ovat milleniaalit jaGenZ. Niken viesti ja toiminta lähtivät sen brändin ytimestä, Just Do It. ABtaas epäonnistui pahasti unohtaen brändinsä ytimen ja ydinkohderyhmänsä. Nikeei lähtenyt puolustuslinjalle siinäkään kohtaan, kun somessa poltettiin heidänlenkkareitansa. AB taas ryhtyi vähättelemään ja turvautumaan sotaveteraanienapuun. Yhteistyössä autenttisuus on tärkeintä, nyt AB:lta unohtui brändinsäydin ja keitä heidän kohderyhmänsä ovat.

Kirjoittaja Toni Nikunen on SPOT:n hallitusalumni, Sponssi Oy:n perustaja, ja yhteistyökumppanuuksien ammattilainen ja yli 10-vuoden työuran lisäksi Suomen kouluttautunein sponsoroinnin osaaja.